ALÇI

Alçı, jipsin 1380 dereceye kadar pişirilmesiyle elde edilip öğütülerek ince toz haline getirilmiş bağlayıcı bir maddedir. Alçı su ile karıştırıldığında hızla sertleşir. Alçının hidrotasyonu için gereken su, alçı ağırlığının %25'ine eşittir. Su miktarının artırılması prizi geciktirir, ancak alçının basınca karşı direncini zayıflatır. Alçı, demir ve çeliğin paslanmasına neden olur.  Pirinç ya da kanuş gibi malzemeyle direncinin artırılması gerekir. Termik izolasyonun yüksek olması nedeniyle, yapılarda yangına karşı alınnan önlemler için tercih edilir. Çağdaş yapılarda asma tavanlar, bölme panolar gibi yapı ögelerinin yapımında kullanılmasının yanı sıra en eski çağlardan beri yapıların bezenmesi için kullanılan ana malzemelerden biri olma özelliğini korumaktadır.

Yorumlar