RÖNESANS SANATI

14. yy.'da İtalya'da başlayarak, 18. yy'a dek tüm batı ve orta Avrupa'da yayılan sanat hareketi. Genel olarak Rönesans, Antikite'nin yeniden gündeme gelişi ve ona öykünülmesi eylemi olarak tanımlanmıştır. Rönesans (Renaissance) sözcüğü de -yeniden doğuş- anlamına gelmekte ve 15. yy'da klasik çağ araştırmalarının canlanması olgusunu ifade etmektedir. Sözcüğün sanat tarihinde bir dönemi anlatacak biçimde kullanımı 1850'lerde ortaya çıkar. Antik Roma'ya bir öykünme olarak başlanmasına ve dönemine böyle bir amacın izlendiğinin sanılmasına karşın, gerçekte, Rönesans batı sanatının özgün yaratıcılık gösterdiği bir dönemdir. Tüm sanatlarda Rönesans ürünleri Roma sanatı'nınkilerden her açıdan farklı olmuştur. 

Antik düzenlerin kullanımına bile, bu kullanım bezemeden öteye gitmez ve çoğunlukla yüzeysel bazı benzerliklerden fazla, farklılıklar söz konusudur. Mimarlıkta Rönesans, bazı Yunan ve Roma ögelerinin, örneğin; Antik sütun, silme, pilastr ve başlıkların mimari -dil-e girişiyle başlar. Bu tür ilk ürünleri Brunelleschi vermiştir. Floransa'da 1419'da bitirilen Ospedale degli Innocenti bunlardan biridir. Sonraları İtalya Sangallo, Bramante, Alberti, Serlio gibi ünlü ustalar yetiştirmiştir. Genel olarak, mimarlıkta Rönesans'ın ülküsü merkezi plan şemasının elde edilmesidir. Bu amaç Rönesans mimarlığını Antikite'den farklı kılan en önemli özelliklerden biridir. Ne Yunan'da ne de Roma'da bir merkezi iç mekan anlayışına rastlanmaz. Resim ve Heykel sanatında da Rönesans'ın getirdikleri batı sanatında bir dönüm noktası oluşmasını sağlar. Üslup özellikleri açısından, Gotik ve Ekspresyonist bir anlayış göstermesine karşılık, Rönesans gerçekçi bir tutuma sahiptir. Ayrıca, önceki dönemde heykelin, mimari ürünün bir parçası olarak görülmesine karşıt olarak, Rönesans onu bağımsız bir yapıt haline getirmiştir. Artık heykel, bir yapıyı bezeyen, ona bitişik bir öge değil, kendi başına bir değer taşıyan mimariden koparılmış bir üründür. Ünlü Rönesans ressamları arasında; Leonardo da Vinci, Raffaello, Tziano, Mantegna, Fra Angelico, Michelangelo, Boticelli, Uccelo, Masaccio, heykelci olaraksa Donatello, Andrea del Verocchio, Cellini ve yine Michelangelo adları verilebilir.

14. yüzyılda İtalya'da başlayan Avrupa sanat ve edebiyatının klasik esintili canlanışı. Entelektüel olarak hümanist bilim adamlarının fikirlerinden ilham aldı ve görsel olarak
Sanatta ilerleyişi, anatomiye ve doğrusal ve atmosferik perspektif tekniklerine giderek daha fazla hakim olunmasının yanı sıra dinden olduğu kadar klasik efsanelerden ve tarihten alınan temalarla giderek sekülerleşen konularla da işaretlendi. İtalya'daki Rönesans 14. yüzyıldan itibaren sürdü. yaklaşık 1580'e kadar (böylece erken dönem maniyerizmi de içeriyordu), ancak Yüksek Rönesans yalnızca M.Ö. 1480 ila c. 1527 (Roma'nın Yağmalanması) ve ilk aşamalarında Leonardo, Raphael ve Michelangelo'nun hakimiyetindedir. Etkisi tüm Avrupa'da da hissedildi ve Albrecht Dürer'in ve fontainebleau okulunun resimleri de Rönesans sanatı olarak tanımlanabilir.

---

Renaissance The classically inspired revival ofEuropean arts and letters which began in Italy in the 14th c. Intellectually it was inspired bythe ideas of humanist scholars, and in the visual arts its progress was marked by greater andgreater command of anatomy and of the techniques of linear and atmospheric perspective, as well as by increasingly secular subject- matter, with themes taken from classical legendand history as well as from religion. TheRenaissance in Italy lasted from the 14th c. until about 1580 (thus incorporating early mannerism), but the High Renaissance lasted only fromc. 1480 to c. 1527 (the Sack of Rome), and is dominated by Leonardo, Raphael, and Michelangelo in his earlier phases. Its influence wasalso felt throughout Europe, and the paintings of Albrecht Durer and of the fontainebleauschool can also be described as Renaissance art.

(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar