GOTİK SANAT

Yaklaşık olarak 1140 dolaylarında gelişmeye başlayarak, 13. yy'da tüm Avrupa'ya yayılan bir üslup. 1200 yılına dek süren dönemine erken gotik, 1200-1250 yılları arasındaki dönemine yüksek gotik, 1250 yılından sonrasına geç gotik denilir. İtalya'da Rönesans'ın başlamasıyla 15. yy'da, diğer Avrupa ülkelerinde 16. yy'da ortadan kalkmıştır. Tüm sanatlara yayıldığı halde en önemli eserlerini mimarlık ve onunla bütünleşen sanatlarda (heykel, vitray vs) ortaya koyar. Mimarlıktaki en büyük başarısı geniş bir strüktür yarattığı kilise mimarisi olmuştur. Gotik tonoz ve uçan payanda gibi yeni strüktürler yaratmıştır. Taşıyıcı duvarların rolünü azaltarak, çok geniş camlı (vitraylı) açıklıklar yapılmasına olanak veren gotik strüktürel sistem, ilk kez Paris yakınlarındaki St. Deniz katedrali'nin çevrel dehlizinde denemiştir. Sonraki dönemlerde önemli örnekleri arasında; Amiens, Chartres, York, Exeter katedralleri sayılabilir. Resim ve heykel sanatlarında ise gotiğin ekspresyonist bir anlayışa sahip olduğu görülür. Özellikle insan betilerinde uzatma ve inceltme gibi ekspresyonist deformasyonlara başvurulur.

Gotik Artık Romanesk dönemin sonundan (12. yüzyılın ortaları) Rönesans'ın başlangıcına (15. yüzyılın başları) kadar tüm ortaçağ sanatını tanımlamak için kullanılan bir kelime, ancak özellikle sivri kemerler, kaburga tonozları kullanan mimariye uygulandı. Uçan Payandalar, vb. İngiltere'de geleneksel olarak kullanılan Gotik sınıflandırması, erken dönem İngilizceden, dekore edilmiş, dik olana kadar uzanır ve pencere formlarının gelişimine dayanır. Bu terim, Rönesans mimarları tarafından, kendi öncüllerini 'Gotikler' veya barbarlar olarak alaya almak amacıyla icat edildi.

---

Gothic A word now used to describe all medieval art from the end of the Romanesque period (mid 12th c.) to the beginning of the renaissance (early 15 th c), but applied especially to architecture using pointed arches, rib VAULTS.* FLYING BUTTRESSES, etc. The claSS- fication ofGothic traditionally used in England runs from early English, through decorated, to perpendicular and is based on the development of window forms. The term was coined by Renaissance architects in order to deride their immediate predecessors as 'Goths' or barbarians.
(BLOGUMA DESTEK OLMAK İÇİN REKLAMLARI ZİYARET EDERSENİZ SEVİNİRİM) 
(I WOULD APPRECIATE IT IF YOU VISIT THE ADS TO SUPPORT)

Yorumlar